Wednesday, January 23, 2013

Persediaan Bersalin

Assalamualaikum semua... Sekarang kandungan dah masuk 33 minggu tapi kami sekeluarga tak beria lagi beli barang baby sebab sebulan dua ni sibuk dengan perpindahan dan mengemas rumah. Tapi saat ini aku dah tak sabar nak shopping sebab gaji dah masuk.. bagi kelahiran anak kedua ni, belanja tak sebanyak anak pertama sebab hampir semuanya ada cuma barang luak seperti pampers dan susu tu memang sentiasa kena beli la. Jadi, aku dah buat perancangan dengan huby tersayang.. perbelanjaan untuk kelahiran kali ini kami bajet dalam RM4000. Jangan terkejut, jumlah tu termasuk bil bersalin perubatan swasta, kelengkapan selepas aku bersalin dan juga keperluan bayi baru kami. Kalau diikutkan, masa anak pertama memang lebih dari jumlah tu  kami berdua sediakan perbelanjaanya sebab kali pertama. Kami kumpul duit dan beli sikit - sikit. Semua benda kena beli tapi sekarang, barang anak pertama boleh diperturunkan kepada si adik pulak sebab si abang dah besar... macam jauh sangat jaraknya...padahal beza setahun lebih jer... :P

Apa yang aku nak beli?? Pakaian memang aku tak beria sangat walaupun ada jugak dekat beratus beli beberapa helai baju baby sahaja.. walaupun baju dah ada.. tapi keterujaan untuk beli baju baru untuk baby kali kedua ni sangat tinggi. Walaupun, memang baju Awra akan berguna sebab kalau ikutkan scan doktor, baby kali ni pun hero jugak jadi memang tak ada masalah. Cuma hati aku ini jer lah yang beria sangat tapi telah berjaya aku atasi.

Apa yang perlu sangat aku beli sekarang adalah keperluan masa lepas bersalin dan berpantang nanti. Begitu juga dengan kelengkapan bayi yang belum di beli apa - apa lagi. Sebab sebelum ni aku hanya beli baju jer. Naseb baik baru 33minggu.. jadi, aku harap sempatlah untuk aku shopping. Tapi apa yang aku perlu beli?? 

Bedasarkan pengalaman aku yang lepas kelengkapan bayi dan ibu selepas bersalin sangat penting Jadi, kami akan fokus pada apa yang perlu di bawa ke hospital bila aku bersalin nanti. Apa yang perlu dibawa ke hospital  ialah :

Barang baby
  • Baju baby 2-3 helai
  • Sarung tangan/kaki/barut perut baby/topi
  • Pamper new born
  • Minyak telon/minyak Yuyi/Minyak TYT
  • Kain bedung baby
  • Kain lampin
  • Set mandian baby
  • Selimut baby
  •  Tisu lembab
Barang Ibu
  • Buku pink or buku check up maternity
  •  Baju yang selesa dan mudah untuk menyusu 2-3 helai
  • Kain batik 2-3 helai
  • Seluar dalam maternity
  • Bra yang sesuai untuk menyusu
  • Stoking
  • Pad maternity
  • Minyak panas
  • Air mineral
  • Set mandian/tuala


Semua barang ini mesti diletakkan dalam dua beg satu untuk barang baby dan satu untuk barang ibu. Semua kelengkapan ini sangat sesuai untuk diletakkan dalam kereta bila kandungan genap 28 minggu or 7 bulan. Ini semua saranan oleh doktor semasa aku bersalin anak pertama dulu sebab ada kemungkinan wanita mengandung boleh bersalin pada usia kandungan 7 bulan, Jadi persediaan adalah amat penting. Apa yang aku tulis di sini adalah barang yang paling penting. Sekiranya korang rasa ada lagi barang yang lebih penting untuk korang selepas bersalin... bawa jer tak ada siapa pun marah.. :P hehehe. 

Ok lah, sekarang aku nak g shopping.. doakan semoga aku dan baby selamat. Thanks!

1 comment:

  1. layari http://cenderamatadarihati.blogspot.com

    hamper barangan bayi pada harga berpatutan..utk diri sendiri @hadiahkan kpd kenalan..

    maaf tumpang iklan

    (alat senaman utk kempiskan perut pun ada dijual..kegunaan lps besalin nti..kurus kembali)

    ReplyDelete

*

#

$

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...